loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Bemanningsbransjen: Hele bransjen bør forbys, tordner styremedlem i MLF, Ingar Strand.

Forby hele bemanningsbransjen!

/ 2019-06-16 11:53:47

-Jeg mener vi ikke bare skal forby at bemanningsselskapene kan få ansette lærlinger. Jeg synes faktisk at man kan forby hele bemanningsbransjen. Det de nå har søkt om, er så frekt, og viser til de grader ringeakt for håndverkere i alle fag, at bransjen burde forbys.

Kraftsalven kommer fra Ingar Strand, styremedlem i Malermestrenes Landsforbund. Han har sett seg lei på bemanningsbransjens siste utspill, ved at Adecco har søkt om å kunne tilsette lærlinger.

Meningsløst

-Dette virker helt meningsløst på meg. Nå har vi endelig fått en bestemmelse om at minst 7% av timene på et bygg skal utføres av lærlinger i de forskjellige fagene. En eventuell godkjenning av dette, vil føre til massive muligheter for dem som ønsker å sluntre unna sin lærlingeplikt.

-Hvordan ser du for deg at det skal kunne skje?

-For eksempel ved at man leier inn en lærling på 2 måneders basis. Det vil bety at man har lærling når et anbud blir avgjort, og så ikke har det når jobben skal gjøres. Eventuelt at man benytter 2-3 forskjellige lærlinger i løpet av perioden. Om vi ser for oss dette med 2-måneders intervall, vil man altså kunne få en situasjon der vi som kommer for å ta lærlingesamtalene, noe som skal skje minst 2 ganger i året, vil kunne møte 3 lærlinger på samme arbeidsplass. Aldeles forkastelig. Dette bør som sagt avgjort forbys, og jeg er så sjokkert over utspillet at det får meg til å stille spørsmål ved hele bemanningsbransjen. Jeg innser jo at bedrifter har behov for å leie inn folk for å ta topper i prosjekter, men dette utspillet vitner om en kynisme vi bør bekjempe, sier en irritert Strand.

Yrkesløft

-Du hadde ikke ventet deg dette, altså?

-Nei, helt ærlig så hadde jeg ikke trodd at dette kunne være mulig. Her snakkes det om «Yrkesløftet» man skulle ha i fjor, og så kommer altså dette. Jeg hadde forventet meg en øyeblikkelig avvisning fra politiske myndigheter, men jeg håper jo – og tror – at det vil bli avvist. Likevel føler jeg altså at dette ikke er nok. Man bør forby dette – og kanskje til og med en bransje som til de grader gir til kjenne sin kynisme, tordner Strand. Han er skikkelig opprørt på lærlingenes vegne, og mener at man risikerer en masse lærlinger som får en mangefull opplæring. Dette vil i andre rekke ramme fremtidige bedrifter, og som konsekvens hele bransjen. Dette blir det motsatte av et yrkesløft, mener styremedlemmet i MLF.

-Hva kan ellers bli konsekvensen av dette?

-Man kan jo bare fantaser om hva som kan være konsekvensene. Tenk deg at en bedrift med 5 ansatte leier inn lærling for å få en jobbe, og så kvitter seg med vedkommende når 7% er utført. Det ville ha ført til et misbruk av lærlingeordningen man neppe har sett maken til her i landet.

-Så du frykter at lærlingene kun blir billig arbeidskraft?

-Ja, det er all grunn til å frykte det, og derfor er jeg skremt over det jeg vil beskrive som en helt ubegripelig kynisme fra dem som nå har søkt om å få ansette lærlinger. De vil ikke kunne stille med faglig veiledning, men sparke den ballen over til kundene sine. Midt imellom blir ungdommene springende, helt uten oppfølging. Det kan komme til å virke ødeleggende både for faget vårt og for lærlingeordningen generelt, erklærer Strand.

Bemanningsbransjen

-Hva med huslån, spør han etter et øyeblikks betenkningstid.

-Huslån?

-Ja, unge folk som skal etablere seg, trenger jo lån for å starte en familie. For at de skal kunne skaffe seg hus og hjem vil bankene kreve at man har fast arbeide, men med en slik ordning vil man jo flytte fra bedrift til bedrift, kanskje ikke engang i samme by eller distrikt. Vi må gjøre ting med mening om vi skal sikre vår bransjes fremtid, og dette er avgjort fullstendig meningsløst.

-Mange vil likevel si at et forbud er å gå veldig langt?

-Ja, og jeg er jo i tvil selv også. Men dette utspillet opprører meg voldsomt, og jeg minner om at flere land i Europa nå ser på mulighetene for å regulere bemanningsbransjen ganske kraftig – og til og med forby den. Et utspill som dette vil helt klart bringe ved til det bålet, og jeg kjenner meg sikker på at politikerne også her i landet kommer til å følge opp. Det er å håpe at BNL tar tak i denne saken og jobber for oss. Vi som bransje burde være skikkelig PÅ politikerne nå, slik at vi sikrer oss at dette aldri blir virkelighet. Vi må handle – og vi må handle NÅ, erklærer Strand.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse