loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
NYE REGLER: Med nye karanteneregler ønsker regjeringen bedre oversikt og kontroll over smitte blant reisende. (Foto: BNL)

Ønsker bedre smittekontroll

/ 2021-01-04 10:20:07

Regjeringen innfører nye karanteneregler som skal bidra til at flere reisende tester seg, og styrke etterlevelse av karantenereglene.

Reisende som kommer til Norge fra utlandet kan gå ut av karantene etter tidligst dag sju dersom de tester negativt for covid-19 to ganger etter ankomst. Den første testen skal tas innen tre dager etter ankomst, den andre tidligst sju døgn etter ankomst.

Det er frivillig og gratis å teste seg. Dersom man ikke tester seg eller det ikke er kapasitet til å få testet seg, må man være i innreisekarantene i ti døgn.

Den nye ordningen gjelder ikke for reisende som har vært i Storbritannia i løpet av de siste 14 dagene før ankomst. For dem er det obligatorisk å teste seg, men de får likevel ikke forkortet innreisekarantene, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Avhengig av kapasitet

Muligheten til å teste seg for å komme tidligere ut av karantene gjelder bare dersom personen tester seg i tråd med kravene i covid-19-forskriften.

Muligheten til å forkorte innreisekarantene ved testing er ikke en rettighet for den enkelte og er avhengig av at oppholdskommunen eller private har kapasitet til å gjennomføre testene, eller at arbeidsgiver står for testene. For eksempel vil det tilsi at personer som har testet seg etter ankomst, og ønsker å ta test to ikke kan kreve dette av kommunen. Og dersom test to ikke tas, må personen være i innreisekarantene i 10 døgn.

– Vi oppretter dette alternativet blant annet for å få bedre oversikt og kontroll over smitte blant reisende, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Ordningen trådte i kraft 29. desember kl. 08.00, etter at Helsedirektoratet og FHI har vurdert forslaget og mener det er smittevernfaglig forsvarlig å innføre nå.

Teste flest mulig

Smittesituasjonen i andre europeiske land er ustabil og ofte langt verre enn situasjonen i Norge. Det er oppdaget flere muterte versjoner av koronaviruset. Den mer smittsomme mutasjonen fra Storbritannia er funnet i flere land, nå også i Norge.

– Det er viktig å utsette spredningen av de mer smittsomme variantene av viruset til Norge så lenge som mulig. Derfor må vi gjøre det vi kan for å få testet flest mulig av dem som reiser inn i landet, uten at dette går ut over annet viktig testarbeid knyttet til blant annet smittesporing og smittekarantene, påpeker Høie.

Det er 50.000–100.000 reisende i uka. Dersom alle velger den nye ordningen med to tester etter ankomst, vil det kunne kreve en testkapasitet på 100.000–200.000 tester i uka. Derfor er det viktig at testmodellen for forkortet innreisekarantene er betinget av at kommunene og laboratoriene har tilstrekkelig kapasitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse