loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
DET DU FØLER FOR: Når du skal velge yrke, bør du satse på det du føler for, mener lærling Stian Mathisen hos malermester Tom Beving AS.

Råd til ungdom: Sats på det du føler for!

/ 2017-06-18 11:33:23

-Jeg har jo vært innmari heldig, som har fått komme til malermester Tom Beving AS. Dette er et knallfirma å jobbe i, bare så det er sagt. Jeg satset på det jeg føler for, og det synes jeg andre bør gjøre også.

Stian Mathisen er 28 år, og lærling hos Beving. Fagbrevet skal han ta i september i år, og det er han helt sikker på at han greier. For etter 2 år i lære hos malermesteren han jobber for, har han fått så solid opplæring og oppfølging at han ikke er i tvil om at han kommer i mål.

Ringte rundt

-Hvordan ble det til at du ble lærling akkurat hos Beving?

-Nei, jeg hadde vel flaks da, ler han. Og legger til at han trengte en lærlingplass, og ringte rundt til forskjellige bedrifter. Han fikk napp hos Beving, og det er han skikkelig glad for i dag. Han flyttet til Oslo for et par år siden, etter å ha vært snekker et par år i Bodø, hvor han kommer fra. Dette trivdes han imidlertid dårlig med.

Nå skjønner jeg at det finnes kjedelige oppgaver i alle yrker, også innenfor håndverksfagene. Men for meg ble det altså for lite variasjon, så jeg sa opp og flyttet. Jeg var ganske så sikker på at jeg ville bli maler etter 2 år på skolen i faget Overflateteknikk, og hadde altså såpass flaks at jeg fikk napp som lærling.

Det du føler for!

-Hva er det du liker best ved å være maler?

-Det er vel i grunnen mange ting, men best liker jeg vel variasjonene. Det er alltid noe nytt å gjøre hele tida, og man kan variere mellom forskjellige arbeidsoppgaver. Dermed får man aldri tid til å hverken kjede seg eller synes at ting blir monotone. Så jeg er veldig glad for at jeg valgte maleryrket, og kanskje enda gladere for at jeg hadde sånn flaks med å velge firma, smiler han.

-Hva vil du si til ungdom som akkurat nå lurer på hvilket yrke de skal velge?

-Jeg vil si at det er viktig at du gjør det du føler for! Kjenn etter hva som er viktig for akkurat deg, og sjekk ut om det yrket du snuser litt på, faktisk vil komme til å gi deg det. For det er nemlig langt fra sikkert. Det er jo veldig mange yrkesmuligheter også om du vil jobbe med hendene, og da er det viktig at du faktisk finner noe du trives med. Og dessuten: dersom du likevel skulle komme til å velge feil, og kommer inn i noe du overhodet ikke trives med, skal du ikke fortvile. For jeg selv gjorde jo også det, men så var det altså mulig å gjøre noen andre valg.

Sikret jobb

-En annen ting som er viktig i forhold til akkurat det å bli maler, er jo at man er sikret jobb. Det er mangel på malere for tiden, og denne mangelen tror jeg kommer til å holde en stund. Mange yrker er usikre i dag, så dersom man er på jakt etter et kreativt yrke, fullt av variasjon og spennende oppgaver, og i tillegg vil være sikret jobb, så kan man trygt velge å bli maler. Selv skal jeg altså opp til fagprøve i september, og det gleder jeg meg veldig til. Da får jeg nemlig vist hva jeg duger til, og får et fagbrev som jeg vet jeg kommer til å bli stolt av.

-Hvorfor er det viktig å bli akkurat maler?

Det er sikkert mange grunner til å velge andre yrker også, det ser jeg jo ikke bort fra. Men jeg opplever at det er viktig å velge et yrke man trives med. Det skal fylle hverdagen i mange år framover, sier han til slutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse