loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SAMARBEID: Prosjektleder Morten Haukeland i Fair Play Bygg Østfold, inviterer nå til samarbeid med den seriøse delen av bransjen. (Foto: Lars Mamen)

Skal stanse akrim i Østfoldregionen

/ 2021-06-04 08:00:00

Fair Play Bygg lanserte denne uken prosjektet Fair Play Bygg Østfold. – Prosjektleder Morten Haukeland er tidligere politimann og ressursperson på dette med å samle inn informasjon om kriminalitet, sier Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo og omegn.

Kriminalitet i arbeidslivet er et stort problem for byggenæringen i Norge. I det siste har også koronapandemien aktualisert dette med omfattende brudd på karantene og smittevern, samt svindel av ulike støtteordninger.

Har ansatt prosjektleder

Fair Play Bygg er en organisasjon der arbeidstakere og arbeidsgivere i byggenæringa samarbeider om å samle inn informasjon om akrim i bygg og overleverer til offentlige etater som kan kontrollere, stanse og etterforske akrim.

Fagforeninger og bransjeorganisasjoner i Østfold har lenge arbeidet for å etablere et Fair Play Bygg prosjekt i Østfold. Prosjektet skal bidra til å forebygge og stanse arbeidslivskriminaliteten i Østfoldregionen.

– Der har vi nå ansatt en prosjektleder, Morten Haukeland, som er dedikert til å jobbe i den regionen. Haukeland er tidligere politimann og en ressursperson på dette med å samle inn informasjon om kriminalitet, forteller Lars Mamen, daglig leder i Fair Play Bygg Oslo og omegn.

Signerte

I tillegg til de tre bykommunene Fredrikstad, Moss og Sarpsborg signerte malermester Buer i Østfold støttemedlemskap og Fair Play Byggs Etikkplakat.

– Vi ønsker at flere i den seriøse delen av byggebransjen slutter seg til Fair Play Bygg. Vi er avhengig av litt sponsing fra den seriøse delen av arbeidslivet, sier Mamen, og legger til at Haukeland er, som han selv, avhengig av en god dialog med bransjen, og at bransjen melder inn arbeidslivskriminalitet og useriøse aktører.

– Vi vil gjerne ha inn tips og informasjon fra folk som er ute på byggeplassene. Fair Play Bygg inviterer nå til samarbeid med den seriøse delen av bransjen i Østfold, Oslo og Akershus.

Fortsatt en utfordring

Ifølge Mamen kommer det stadig opp saker relatert til malerbransjen, som fortsatt har en utfordring med arbeidslivskriminalitet.

– Hvordan møter man disse utfordringene?

– Mye handler om å få de forskjellige byggherrene til å endre sin innkjøpspolitikk til ikke bare å vektlegge pris, men også se på rekruttering, lærlinger og fagbrev. Og også konkurshistorikk og eventuelt tidligere dommer. Alt dette bør vektlegges om man skal vurdere om et levert anbud er seriøst eller ikke. Vi mistenker at en del kriminell profitt blir «hvitvaska» gjennom lave priser i malerbransjen, sier Mamen.

Må få opp bevisstheten

Fair Play Bygg har levert en del rapporter på prosjekter i Østfold, og ser at det er mye det samme markedet som de opplever i Oslo.

– Det er egentlig et problem som finnes over hele landet. Det er viktig å begynne så tidlig som mulig slå det ikke får utvikle seg en negativ trend i byggebransjen, sier Mamen.

Tipsene de har rapportert er til dels grove saker, blant annet vold mot en arbeidstaker.

– Østfold er en del av landet som er preget av hyggelige folk og miljø, men arbeidslivskriminalitet foregår også her, sier Mamen.

Han understreker at det er viktig å komme inn tidlig og få opp bevisstheten blant innkjøpere og byggherrer som er i posisjoner til å prege markedet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse