loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ENKLERE: – Det blir enklere å velge bort juks blant aktørene, sier Jan Tore Sanner. (Foto: C F Wesenberg, Kolonihaven/Høyre)

Eget register for seriøse malere

/ 2016-11-14 22:48:37

Jan Tore Sanner oppretter et eget seriøsitetsregister for malere, elektrikere, murere og tømrere.

Useriøse firmaer skal få det vanskeligere, mener kommunal- og moderniseringsministeren. Han har besluttet å opprette et nytt register. Ansvaret for registeret skal ligge hos Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

Skatt først

– Vi starter med de digitale opplysningene. Registeret skal i første omgang ta inn opplysninger fra Skatteetaten og Brønnøysundregistrene. Da får du vite hvem som betaler skatt og er registrert, sier Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han omtaler registeret som et politisk kinderegg og et godt verktøy mot svart arbeid. Det har vært vanskelig å kontrollere om en bedrift har papirene i orden, innrømmer han.

Velge bort juks

– Det blir enklere å velge bort juks blant aktørene, og det er bra for den seriøse delen av bransjen så vel som arbeidstagere og innbyggere, sier Jan Tore Sanner.

Han er opptatt av å komme raskt igang og begynne med det som er enkelt og ubyråkratisk. Utvidelser, for eksempel med bedriftens kompetanse, kan komme på sikt når registeret er bygd ut.

BNL fornøyd

BNL jubler over det nye registeret. – Dette er en gledens dag og en stor seier for de seriøse bedriftene i byggenæringen, sier Jon Sandnes.

– I dag har vi få tiltak som bidrar til å stoppe den negative utviklingen. Det ønsket byggenæringen å gjøre noe med da vi arbeidet frem rapporten «Enkelt å være seriøs» på bestilling fra kommunal- og moderniseringsdepartementet tilbake i 2014.

– Da vi la frem vårt forslag var vi tydelige på at forslaget om «modul 2», som nå omdøpes til seriøsitetsregisteret, og er et av de viktigste tiltakene mot svart arbeid, sier Per Jæger, som ledet arbeidet med rapporten.

3 svar til “Eget register for seriøse malere”

 1. John Arnfinn Sletten sier:

  Bra at myndighetene endelig har skjønt alvoret. Dette er en forsiktig start som må utvides videre med andre krav.
  La nå ikke dette bli et nytt » populistisk» boble fra politikerne.
  En av farene er at dette blir litt likt Startbank , der det også er mulig å sjekke skatt, moms etc når man har godkjent
  Skav- fullmakt.

  Stå på videre i kampen mot de useriøse

  John Arnfinn Sletten
  Malermester

 2. Flott for staten slik at svart økonomi blir hvitt. MVA og skatt utgjør mye for fellesskapet. Definitivt. Mange som mister jobbene i forskjellige sektorer, og staten har ansvaret med å finne nye pengekilder.

  Rekrutering av Norsk ungdom til bygge bransjen er svært lav og blir trolig det langt fremover. Store deler av skylden er at du som skoleungdom møter utenlandske som ikke snakker mye norsk/engelsk har liten faglig innsikt og kanskje mest opptatt av lønnsutbetalinger.

  kvalitet svekkes, feilaktig utførelser, kappløp med tiden, pris dumping. Resultatet er at vi mister stolthet og integritet i yrket. -«litt som om at en foreleser på et universitet snakker svada til studentene, de blir veldig fort lei»

  Nytt register bør inneholde viktig informasjon om arbeidere og ikke bare firma som en enhet: fagbrev,svennebrev,sertifiseringer som hms,våtrom,førstehjelp,brann,lift,fallsikring,stilas osv… førerkort kl, norsk opplærings prøve godkjent.
  De kan gjøre søket sikkert med bank id innlogging.

  Viktig informasjon siler ut mye rask og useriøsitet. Vi må bygge opp yrket igjen, genuin Yrkesstolthet.

 3. Dette er et bra tiltak fra Sanner.
  Så gjenstår det bare at han også sørger for oppfølgingstiltak slik at også anbudsregler faktisk blir fulgt, både av private utbyggere (entreprenører, byggherrer) og offentlige utbyggere (stat, kommuner). Spesielt paradoksalt er det når offentlige utbyggere benytter seriøse malermesterbedrifters tilbud (=anbud)kun som en slags «brekkstang» for å innhente rimeligere tilbud fra «de useriøse» som Sanner nå (heldigvis)jakter på.
  «Det er håp i hengende snøre», heter det. Men glem ikke «Bukken og havresekken»….bukken kan lett bite over det hengende snøret…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse