loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
HULL: Alderssammensetningen på byggeplassene er stabil, men blant nordmennene er det en bølgedal i aldersgruppen som skulle vært rekruttert inn i 1988–1992, viser statistikk over HMS-kortene.

Flere norske med HMS-kort

/ 2016-08-02 11:16:44

Sju av ti arbeidstagere med HMS-kort på byggeplassen er norske.

Få kvinner, og en ung og internasjonal arbeidsstokk. Det er stikkordene når BNL henter ut årets statistikk fra HMS-kortene for byggenæringen.

Norskeandelen øker

– 70 prosent av arbeidstakere som er registret med HMS-kort i byggenæringen, kommer fra Norge. Mens det var en økning i antall utenlandske arbeidstagere de første årene, kan det se ut til at trenden nå har snudd, sier administrerende direktør Jon Sandnes.

Det er andre året på rad der andelen nordmenn med HMS-kort stiger.

– Dette kan skyldes at arbeidsmarkedet i byggenæringen er tøffere. Dermed går også andelen innleide ned, og vi vet at andelen utenlandske arbeidstakerne er høy blant disse, sier BNL-sjefen.

Litauere øker mest

– Andelen utenlandsk arbeidskraft har en tendens til å følge konjunkturbildet, og tøffere tider i Norge gjør det mindre attraktivt for arbeidsinnvandrere når det samtidig går bedre i hjemlandet. Situasjonen i svensk økonomi er for eksempel i bedring, peker han på.

Utlendingene på byggeplassen kommer først og fremst fra Polen, Sverige og Litauen. Litauerne øker raskest, og for andre år på rad er det flere litauere enn svensker på byggeplassen. Andelen polakker og svensker ser ut til å avta litt.

Rekrutteringshull i 1988–1992

Ikke bare er kvinneandelen lav både blant nordmenn og utlendinger – kvinnene kommer også inn senere og forlater næringen tidligere. – Menn kommer inn som lærlinger, mens kvinnene i større grad kommer inn som ferdigutdannede ingeniører, jurister og økonomer, forteller Sandnes.

Blant de nordiske arbeidstagerne er det uforholdsmessig få i gruppen som skulle blitt rekruttert inn i perioden 1988–1992. Arbeidsinnvandringen kompenserer litt for den nordiske bølgedalen i en alderssammensetning som ellers er stabil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse