loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Her blir den nye sol-måleren åpnet

Jan Erik Røine / 2015-08-25 08:30:46

Fredag ble Fleslands første offisielle solmåler offisielt åpnet.

Målestasjonen er satt opp på Flesland flyplass, og dataene fra måleren vil bli gjort tilgjengelig for alle som er interessert.

Det er forventet at måleren vil dokumentere at solenergipotensialet i bergensområdet er bedre enn hva man til nå har antatt.

Analyse av solinnstråling

«Det finnes knapt tre anerkjente solinnstrålingsmålere i Norge, i motsetning til Europa, hvor solstrålingsmålerne er svært utbredt. Flesland solmålestasjon er en milepæl for den norske solenergibransjen og spin-off for flere målere i landet,» skriver Simona Petroncini i Norsk Solenergiforening Bergen.

Ildsjelen bak målestasjonen på Flesland er tidligere nestleder i NSF-Bergen, Alexander Svanbring, som skrev sin masteroppgave om solceller på næringsbygg. Han er i dag prosjektleder i BKKs satsing på lokale energiløsninger.

I analysen av solinnstråling for Bergen observerte Alexander at forskjellen i nedbørsmengde mellom Bergen sentrum og Bergen vest ikke stemte med antatt solinnstrålingsressurs for de to stedene. Observasjonen ble støttet av Geofysikk institutt ved UiB, som drifter egen solstasjon på Florida i Bergen.

– Stasjonen på Florida er en forskningsstasjon som brukes av flere norske og internasjonale anerkjente selskaper innen værdata. Siden Florida er den eneste anerkjente solmåleren på Vestlandet, interpoleres værdata med målinger i Skottland, samt satellittbilder for området. De siste er unøyaktige ved vann, fjell, snø og skyer, særlig ved høye breddegrader. Dermed blir solenergiressursen for Bergen-området ofte pessimistisk. Den nye måleren vil være til stor fordel for alle som nå vurderer solenergi, sier Petroncini.

Står bak realiseringen

Norsk Solenergiforening Bergen står bak realiseringen av prosjektet, og Avinor skal bistå Metrologisk institutt med daglig vedlikehold. Instituttet skal også sørge for at dataene blir verifisert og tilgjengelig for alle som måtte ønske tilgang til dem.

Etableringen av målestasjonen er finansiert av Hordaland fylkeskommune, Avinor, ByBo og BKK.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse