loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TILDEKTE KVINNER INGEN ADGANG: Skal man kunne få HMS-kort i Norge, kan man ikke bruke hodeplagg som dekker ansikt eller ører. Foto: Shutterstock

Mange kvinner er bannlyst på norske byggeplasser

/ 2017-07-09 21:11:03

Det er i praksis forbudt å bruke niqab, hijab eller burka på alle norske byggeplasser. Enten man utfører rengjøringsoppdrag, driver kantine, leverer varer eller for den saks skyld jobber som håndverker, kan man ikke bruke noen av disse plaggene.

Altså: Ingen med niqab, hijab eller burka kan nærme seg en norsk byggeplass. Årsaken er ganske enkelt kravet om HMS-kort for dem som skal utføre noen form for oppdrag innenfor et anleggsområde eller på en byggeplass her i landet, går det fram av en avklaring Maleren har fått fra Arbeidstilsynet. For skal man kunne få det, må bildet på kortet vise ansiktet, inklusive ørene, og det bildet som fremkommer på kortet, skal jo kunne verifiseres ved behov.

Bannlyst

-Spørsmålet kom opp blant noen kolleger nylig, og jeg var usikker, sier Sjur B. Hansen i Malermestrene AS, som selv gjerne vil vite om en slik ansettelse hadde vært mulig. Han har fra før folk fra flere nasjoner ansatt, og ble nysgjerrig. Ingen av dem han snakket med, kunne gi et godt svar på stående fot, så han så gjerne at Maleren tok fatt i saken, noe vi har gjort. Men ganske riktig skulle det en liten runde til før man kunne avgjøre hva som er «god latin» i dette spørsmålet: Hos selskapet som jobber med å utstede HMS-kort, tenkte man først på religiøse hodeplagg generelt, men hadde ikke hatt oppe spørsmålet om tildekking av ansiktet, så da var Arbeidstilsynet neste post på programmet.

Men heller ikke her kunne seniorrådgiver Toril Berge, som jobber med informasjon til daglig, gi et utfyllende svar på stående fot, og søkte i stedet hjelp hos avdelingsdirektør Gry Singsaas, som visste råd:

-Krav til foto på HMS-kort følger de samme kravene som til pass. Personer kan av religiøse, eller andre særskilte grunner som for eksempel sykdom, bruke hodeplagg på bildet. Men hodeplagget skal ikke dekke noe av ansiktet, og begge ørene skal være synlige, sier avdelingsdirektør Gry Singsaas ved avdeling for lov og regelverk i Direktoratet for arbeidstilsynet.

Omfattende

Dermed var det spørsmålet ettertrykkelig avklart. Kravet til HMS-kort er som kjent blitt betydelig innskjerpet den siste tiden, og vil bli fulgt opp på en helt annen måte fremover enn tilfellet har vært til nå. Og fordi kravet til å ha HMS-kort er såpass omfattende som det faktisk er, vil det være et relativt stort antall arbeidsplasser som altså er uaktuelle for de kvinner som velger å bruke niqab, hijab eller burka. Siden både ansikt og ører (samme reglene som gjelder for å få pass) skal synes, vil neppe dem som bruker disse plaggene kunne få utstedt HMS-kort, og således heller ikke lovlig kunne nærme seg en byggeplass i Norge.

-Dette er greit å vite for oss ute i håndverksbedriftene, som når som helst vil kunne bli stilt overfor en slik problemstilling, er Sjur B. Hansens umiddelbare svar. Han har ikke selv hørt om en konkret hendelse der dette har vært aktuelt foreløpig, men er glad for at regelverket er såpass avklart, slik at det ikke er rom for misforståelser i fremtiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse