loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Rundt hver tiende nybygg-krone går med til å utbedre skader på grunn av feil bruk av byggevarer. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Milliarder å spare på dokumentasjon

/ 2015-09-29 16:10:35

Feil bruk av byggevarer blir dyrt. – Smartere bruk av produktdokumentasjon kan spare samfunnet for milliarder, mener EBA-direktør Kari Sandberg.

Hun inviterer hele bransjen til et grundig seminar på «Bygg Reis Deg» 15. oktober. Det skal fokusere på hvordan automatiserte løsninger for korrekt produktdokumentasjon kan løfte hele næringen.

Hver tiende krone går til skader

Rundt hver tiende krone som investeres i nybygging, går med til å utbedre skader som skyldes feil bruk av byggevarer. Totalt dreier det seg om et sted mellom 16 og 22 milliarder kroner.

Sandberg mener at hvis alle hadde brukt det som finnes av elektronisk produktinformasjon, manualer og tilhørende systemer for samhandling og korrekt montering, ville skadeomfanget vært redusert kraftig.

Dokumentasjonen finnes

– Det er et krav fra både myndigheter og marked at alle materialer og løsninger som tas i bruk skal være grundig dokumentert. Dette er viktig fordi alle egenskaper til produktene – og ikke minst hvordan de er benyttet – har helt avgjørende betydning for hvordan det endelige bygget oppfyller grunnleggende krav på mange plan, sier direktøren.

De to siste årene har EBA, den europeiske entreprenørorganisasjonen Fiec og selskapet Cobuilder arbeidet sammen med det EU-finansierte Productinfo X. – Arbeidet vi har lagt ned, vil påvirke alle aktørene i næringen på så å si alle områder. Det er derfor viktig at vi nå kommer sammen og ser på hvordan dokumentasjonskravene kan løfte oss som bransje, sier Sandberg.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse