loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FULL KONTROLL: Heidi Domaas har fått kontroll på nervene og er ikke plaget av tilskuerne.

NM i malerfaget ble en publikumssuksess!

/ 2017-10-19 19:40:30

NM for lærlinger som i disse dager arrangeres på Bygg Reis Deg messa på Lillestrøm har blitt en publikumssuksess.

Midt i sal E har de seks lærlingene som er i NM-finalen som malere eller gulvleggere har fått en egen stand å boltre seg på. Rundt standen er det godt med skuelystne. Både eksperter og ikke eksperter stopper opp for å følge de dyktige lærlingene.

-Vi hadde ikke forestilt oss at dette skulle bli så populært blant messpublikumet. På den måten har vi fått mer ut av denne konkurransen enn vi hadde håpet på forhånd. Det var flere grunner til at vi ville arrangerer et NM for lærlinger. Vi vil fremme yrkesstolthet og vise fram fagene. Med å vise fram disse dyktige lærlingene får vi også vist fram kvaliteten i arbeidet de utfører, sier Kari Silsand Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef i Maler- og byggtapetsermestrenes landsforbund (MLF).

Gulvlegger Petter Isaksen føler at har kommet godt i gang med oppgaven. Det var selvfølgelig uvant å ha så mange tilskuere rundt seg når han arbeider, men han greier å kutte ut tankene på publikum. Trykket fra publikum hadde også Heidi Domaas fra Ålesund følt, men på dag to tenkte hun ikke stort på alle de nysgjerrige som hang over sperringene for å se.

-Nei, alt har ikke gått etter planen, sier Ewelina Sekiw fra Oslo, jeg stresset mye første dagen. Temperaturen her inne er så høy at malingen tørket raskere enn jeg hadde regnet med.

-Jeg bad lærlingene sette musikk på ørene, eller kutte forsøke å kutte ut publikum fra tankene. En av lærlingene fortalte at en publikumer hadde sagt at det var en feil på arbeidet, men lærlingen selv ikke kunne finne noen feil. Slikt går selvfølgelig ut over konsentrasjonen, forteller Wilsgård.

Godt fornøyd med tiltaket er også Birger Knutsen, malermester og leder av opplæringskontoret i Oslo:

-Dette har gått over all forventing. Selve standen er laget av første klasse på Kuben Yrkesarena. Standen er veldig bra og de ferske elevene på Kuben har vært superflinke. Mandag kommer de for å rive ned.

Oppgaven har lærlingene fått kjennskap til på forhånd. Vi har holdt en, kall det en treningssamling, og alle har fått beskjed om hva de bør trene på før mesterskapet. Vi har tatt god hensyn til tørketider i oppgaven, og jeg mener at lærlingene har god tid, sier Knutsen.

Imponert over publikum

Knutsen har lagt merke til at både håndverkere, lærere og skoleklasser tar seg god tid ved NM-standen. Han blir ofte kontaktet av publikum, og går med på å kalle dette en publikumssuksess.

-Det er deilig å se noen som virkelig jobber, sier Geir Inge Odden. Han er med i en gjeng fra Lian Trevarefabrikk i Kyrksæterøra. De vil vite mer om hva dette er, og henvender seg til dommer Tore Meyer-Mørch fra Jotun, som forklarer om NM og ideen bak.

-Som dommer ser jeg ikke bare på sluttresultatet, men også hvordan de legger opp arbeidet, arbeidsteknikk, og ryddighet på arbeidsplassen. Det aner meg, nå som vi er på dag to og snart halvveis i konkurransen, at det blir en vanskelig avgjørelse å kåre vinnerne. Det som er helt sikkert er at vinneren vil bli en veldig dyktig fagarbeider, sier Meyer-Mørch.

Det er MLF som har satt premissene for bedømmingen, men estetikk vil også bli tatt hensyn til når premiene skal deles ut. Vinneren vil få anledning til å reise til Nordisk mesterskap i Helsinki. Deretter er det både EM og VM, forteller Tore Meyer-Mørch.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse